Ha belegondolunk, mennyi zűrön mentek keresztül a japánok, nagyon is sajnálhatjuk őket. Kezdve az atombombával, gazdasági recessziójukkal, földrengésekkel. Mondhatjuk azt, hogy a mi országunkban sok baj van, azért a japánok a sok megpróbáltatás ellenére is állják a sarat. Tény az is, hogy más a gondolkodásmódjuk, szeretnek dolgozni.

Nézzük meg a Nikkei teljesítményét, láthtjuk nem valami fényes. 22 év alatt az index érték nem tudott új csúcsokat dönteni. Feltehetjük a kérdést, jó vétel az index most?
Véleményem szerint igen. Japán egy erős gazdaság, és nagyon alulértékelt, tény az is, hogy az 1989-es csúcs túl árazott volt, tehát valahol meg kell találni az egyensúlyt.

A japánok szenvednek, mert nagyon erős a jen, ez nem tesz jót a gazdaságuknak.
Az év eleji jen gyengülés is azért volt, mert a könyveléseket ki kellett kozmetikázni, és egy kicsit be tudták gyengíteni a devizájukat. Hosszú távon nagyon nehéz dolguk van. Megfigyelhető, ha bármi gond van az országukban, például földrengések, a jen nemhogy gyengülne, még erősödik is, és az elmúl 20 évben ez volt megfigyelhető. Én úgy látom, elérkezett a trendforuló ideje, mind a devizájuknál, mind az index esetében is.

Az alábbi képen összehasonlítom a Nikkei indexet az USDJPY árfolyamával. Itt is látszik, amilyen mértékben esett az index, úgy erősödött a jen.
Én mindenképpen úgy gondolom a jen gyenülésére lehet spekulálni az elkövetkező időszakban (1-5 év), és az index emelkedésére is. Ezt többször lekereskedve (meghatározott pontokon kiszállni, minor trendeket megfogni), és már most beszállni.  USDJPY-nél már az emelkedő trend elejét megfoghatjuk.

Jó kereskedést mindenkinek!